Koninklijke Rederijkerskamer De Goubloem vzw

©  officiële website van de Koninklijke Rederijkerskamer De Goubloem vzw

0445.740.239 - BE65 4347 2554 0196 - KREDBEBB

Jon Igartua y Porres, Nieuwe Rolleweg 52, 1800 Vilvoorde - 0475 91 03 83

facebook - mail - web - webmaster

Korte inhoud

dat is toch raar of niet soms

ik dacht

misschien is het een grap

dus ik bel haar

krijg ik de voicemail

zegt ze iets van

laat me met rust

dankjewel...

Auteur

Maaike Bergstra (Utrecht, 1982) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem (Docent Drama, 2004) en aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (Writing for Performance, 2009).

Tijdens haar schrijfopleiding kon ze met Man aan de bar (2006) deelnemen aan Interplay Europe, een festival voor jonge toneel-schrijvers. Het stuk werd bovendien voorgelezen in het overblijfmenu van het Platform Theaterauteurs. Het jaar daarop werd Isa geselecteerd uit de inzendronde Verse Tekst voor nog ongespeelde stukken (ook georganiseerd Platform Theaterauteurs) als een van de tien meest opzienbarende nieuwe theaterteksten. Het werd gelezen voor publiek door theatergroep Het Syndicaat tijdens de toneelschrijfdagen. Ook werd een fragment uit dat stuk gepubliceerd in TM, vakblad voor de podiumkunsten. Verder won het toneelstuk in datzelfde jaar de eenakterprijsvraag Hoge Nood en verscheen in de NRC een lovende recensie over de enscenering door Sacha Janatti. Lava Literair nam het gedicht/verhaal Woestijn op, dat tevens een eervolle vermelding verdiende in het juryrapport van de HC trofee 2007.

In 2008 rondde Maaike Bergstra haar afstudeertekst Video af onder begeleiding van Gerardjan Rijnders.

In 2009 studeerde ze af en werkte ze voor Theatergroep Siberia, VIG en Het Vijfde Bedrijf. Haar toneelstukken Beste Mensen (2007, regie Natasha Schulte) en In Gesprek (2008, regie Annelies van Wieringen) en een boek met korte scènes voor jonge spelers (8+) Ik kan alles en meer (2010) werden gepubliceerd door Theaterboek. Uit diep blauw (2015) is verschenen bij International Theatre & Film Books.

Maaike Bergstra was twee jaar hoofdredacteur van Tijdschrift Ei. Ze werkt als decaan bij Schrijversvakschool Amsterdam en organiseert schrijversinterviews bij Schrijvers uit Oost en Linnaeus Live.

Regie

Yora Stappers en Jonas Lembrechts nemen dit jaar opnieuw met veel plezier de duobaan als regisseur van de Gouknopjes op zich. Voor ze vorig jaar voor de eerste keer aan het roer van de Gouknopjes kwamen te staan, schreef en regisseerde Jonas (°16 juli 1990) al verschillende jaren. Yora (°28 oktober 1993) was daarbij telkens op en/of naast het podium een onmisbare factor om het succes van deze projecten te garanderen. Voor Jonas begon zijn acteurscarrière op zijn zestiende. Zijn eerste zelf geschreven theaterstuk zag dan weer het levenslicht kort na zijn achttiende verjaardag. Sindsdien wisselde hij passages op en naast het podium met elkaar af en volgden er nog verschillende eigen theaterwerken.  Yora hield ook na na haar voordrachtopleiding aan de academie de toneelmicrobe vast en stond sindsdien jaarlijks op de planken.

Recent groeide echter ook het verlangen om beider kwaliteiten te combineren. Vorig jaar vonden ze elkaar daarvoor echt als regisseurs van De Helse Tocht van Faust en Odysseus, samen met de Gouknopjes. Een success, dat smeekte om een herhaling.

Dus werd er opnieuw door het uitgebreide aanbod theaterstukken voor de jeugd gesnuisterd. Deze keer werd er naar een verhaal dichter bij huis gezocht. Naar een toneelstuk dat perfect aansloot bij de leefwereld van de acteurs, waarin ze zichzelf zouden kunnen zijn door iemand anders te spelen, waarin ze hun meest oprechte gevoelens zouden kunnen laten zien en de bij elk van hen bekende dagelijkse problemen en probleempjes van zich af zouden kunnen spelen. Een toneelstuk voor de jeugd. En hoe beter aan al die eisen voldoen dan met een GSM-drama?

Dus werden de smartphones bovengehaald, telefoongesprekken ingeoefend en personages vorm gegeven, elk met hun eigen karakter. Het resultaat ziet u hier vanavond. Laat de jongeren u meenemen in hun wereld, met al zijn sms’jes en voicemails. Met al zijn misverstanden en problemen, zijn vriendschappen en liefde.

Zet zelf uw gsm maar even uit, u hebt hem niet nodig. Geniet van dit stuk, de rest is even overbodig.

©  officiële website van de Koninklijke Rederijkerskamer De Goubloem vzw

0445.740.239 - BE65 4347 2554 0196 - KREDBEBB

Jon Igartua y Porres, Nieuwe Rolleweg 52, 1800 Vilvoorde - 0475 91 03 83

facebook - mail - web - webmaster